Передача показників газового лічильника Черкасигаз

ЗА ЯКІ ПОСЛУГИ СПОЖИВАЧІ ПЛАТЯТЬ АТ «ЧЕРКАСИГАЗ» - ОПЕРАТОРУ ГРМ

ЗА ЯКІ ПОСЛУГИ СПОЖИВАЧІ ПЛАТЯТЬ АТ «ЧЕРКАСИГАЗ» - ОПЕРАТОРУ ГРМ

01.01.2020 р. на ринку природного газу України відбулось виокремлення вартості послуги розподілу природного газу із загального кінцевого платежу за природний газ. У зв’язку із цим НКРЕКП змінила порядок оплати споживачами отриманих послуг з розподілу (доставки) природного газу.

Відповідно до внесених змін до Типового договору розподілу природного газу (Типовий договір) та Кодексу газорозподільних систем (Кодекс ГРМ), Оператор ГРМ згідно договору надає споживачам послугу із забезпечення цілодобового доступу до потужності мереж для можливості споживання ним відповідних об’ємів (обсягів) природного газу.

Таким чином споживачі сплачують не за об’єм (обсяг) спожитого у звітному місці природного газу, а саме за замовлену потужність, у свою чергу оператор ГРМ, має забезпечити і підтримувати замовлену потужність в газорозподільній системі, незалежно від того, здійснюється відбір природного газу споживачем чи не здійснюється, оскільки оператор ГРМ тримає його в системі під певним тиском, доступним споживачам будь-якої миті. Саме на ці роботи і спрямовуються кошти сплачені споживачами за розподіл природного газу.

ХТО ВСТАНОВЛЮЄ ЦІНУ НА ПОСЛУГИ АТ «ЧЕРКАСИГАЗ» ТА ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ЗМІНУ ТАРИФУ В 2021 РОЦІ

Тариф на послуги з розподілу природного газу для кожного облгазу встановлюються окремо постановою НКРЕКП, відповідно АТ «ЧЕРКАСИГАЗ» не є виключенням.

З 1 липня 2020 р. діє тариф – 0,48 грн за кубічний метр на місяць (без ПДВ) встановлений постановою НКРЕКП № 1186 від 24.06.2020 р.;

З 1 січня 2021 р. розмір тарифу – 0,54 грн за кубічний метр на місяць (без ПДВ) встановлений постановою НКРЕКП № 2464 від 16.12.2020 р.

ЩО ТАКЕ ЗАМОВЛЕНА ПОТУЖНІСТЬ І ЯК ВОНА ВИЗНАЧАЄТЬСЯ ДЛЯ СПОЖИВАЧІВ

Замовлена потужність споживача визначається Оператором ГРМ на розрахунковий календарний рік виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим споживачем за газовий рік, що передував розрахунковому календарному року, який визначається відповідно до вимог Кодексу.

Відповідно до Кодексу ГРМ газовий рік - період часу, який розпочинається з першої газової доби жовтня поточного календарного року і триває до першої газової доби жовтня наступного календарного року. 

ЯКИМ ЧИНОМ ОПЕРАТОР ГРМ ВИЗНАЧАЄ СПОЖИВАЧУ МІСЯЧНУ ПЛАТУ ЗА РОЗПОДІЛ

Оплата послуг з розподілу природного газу для споживачів здійснюється рівними частинами протягом року і залежить від розміру спожитого природного газу споживачем у минулому газовому році.

Приклад: в минулому газовому році (01.10.2019р.-31.09.2020р.) споживачем було спожито 600 м3 природного газу, відповідно місячна вартість розподілу природного газу становить: 32,40 грн. = 600 м3/12*0,648 (діючий тариф з 01.01.2021 р з ПДВ).

Відповідно до Кодексу ГРМ для нових споживачів, споживачів, які приєдналися до газових мереж менше ніж дев’ять місяців тому або за умови відсутності споживання природного газу споживачем та/або його об'єктом протягом усього попереднього газового року річна замовлена потужність споживача (його об’єкта) визначається Оператором ГРМ за замовчуванням на рівні:

39 м3 - для домогосподарств з газовою плитою;

126 м3 - для домогосподарств з плитою та газовою колонкою;

314 м3 - для домогосподарств з автономним опаленням.

КОЛИ СПЛАЧУВАТИ ЗА РОЗПОДІЛ

Оплату вартості послуг з розподілу природного газу споживачам необхідно здійснювати в поточному місяці до 20 числа (включно). В більшості випадків (це квартири з газовою плитою, а також із колонкою), місячна плата за доставку газу менша за комісію банку, тому вигідніше сплачувати за кілька місяців одразу.

Якщо ви почули запах газу у вашій оселі – негайно телефонуйте 104

Як встановити лічильник?

Відповіді у розділі "Довідник"

Для перегляду документів, має бути встановлений Adobe Reader