Передача показників газового лічильника Черкасигаз

Інформація про відміну 35 наказу

Шановні споживачі природного газу!Шановні споживачі природного газу!

Згідно наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 10 травня 2018 року №250 визнано таким, що втратив чинність наказ Державної акціонерної холдингової компанії «Укргаз» від 30 липня 1997 року №35 «Про затвердження Положення про порядок технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання житлових будинків, громадських будівель, підприємств побутового та комунального призначення».

У зв’язку з цим ПАТ «ЧЕРКАСИГАЗ» з 1 січня 2019 року припиняє виконувати роботи з планового технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання і планового випробування на щільність внутрішньобудинкових газопроводів. До цього часу перевірку та підтримання газових мереж всередині будинку у належному технічному стані здійснювало газорозподільне підприємство за власний рахунок. Відтепер зазначені роботи виконуватимуться на договірних засадах на умовах вільного ринку.

За таких обставин, укладені у 2018 році договори на технічне обслуговування газових мереж внутрішнього та зовнішнього газопостачання побутового споживача  є розірваними на підставі пункту 9.2 вказаних договорів, у зв’язку із набранням чинності законодавчого акту щодо встановлення плати за надані роботи з технічного обслуговування газових мереж.

За стан газових мереж всередині житлових будинків та нежитлових приміщень до точки розмежування відповідає власник даних будівель або ж балансоутримувач, у багатоквартирних будинках – ОСББ або управитель. За безпечну експлуатацію мереж у квартирі відповідає споживач.

Відповідно до змін до чинного законодавства у сфері газопостачання та житлово-комунальних послуг технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових газових мереж у багатоквартирному будинку здійснюється на умовах договору, укладеного між співвласниками або ж особою, уповноваженою на це співвласниками, і суб’єктом, що має право на виконання таких робіт.

Таким чином, власник або балансоутримувач будинку (квартири) відповідає за безпечну експлуатацію газового обладнання та мереж у належному йому будинку, самостійно обирає компанію, яка буде здійснювати планове обслуговування внутрішньобудинкових мереж та укладає з нею відповідний договір. 

Разом з тим, наголошуємо, «Правилами безпеки систем газопостачання» у випадку незабезпечення технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж передбачено припинення розподілу природного газу. Окрім цього зазначаємо, з 1 січня 2019 року ПАТ «ЧЕРКАСИГАЗ» розпочало кампанію по укладання договорів з технічного обслуговування систем газопостачання. За детальною інформацією звертайтеся до місцевих газових господарств. ПАТ «ЧЕРКАСИГАЗ» нагадує усім споживачам природного газу, що своєчасне технічне обслуговування газових приладів – запорука їх безпечного функціонування.

Якщо ви почули запах газу у вашій оселі – негайно телефонуйте 104

Як встановити лічильник?

Відповіді у розділі "Довідник"

Для перегляду документів, має бути встановлений Adobe Reader